Επικοινωνήστε μαζί μας

Μαθήματα προετοιμασίας γονεϊκότητας

Οι συναντήσεις αυτές αποσκοπούν στη επίλυση αποριών γύρω από την κύηση και τον τοκετό και στην παροχή ψυχοπροφυλακτικής προετοιμασίας της γυναίκας. Η προετοιμασία αυτή περιλαμβάνει την ενημέρωση της ίδιας αλλά και του συντρόφου της σχετικά με τον φυσιολογικό τοκετό, τις αλλαγές στη φυσιολογία και στην ανατομία της, τις τεχνικές αναπνοής, τις θέσεις και τις στάσεις κατά τον τοκετό, καθώς και την ενημέρωση για τη λοχεία, την περιποίηση του νεογνού και τον θηλασμό. Βασίζονται σε θεματικές ενότητες.

«Μαθαίνω το σώμα μου»

Η πρώτη συνάντηση αφορά τη γνωριμία της ομάδας, την έκφραση των προσδοκιών, και την ανάδειξη γενικών ερωτήσεων σχετικών με την παρούσα κύηση καθώς και μάθημα απλής ανατομίας. Αναλύουμε τη σημαντική διαδικασία της καταγραφής του πλάνου τοκετού που καλό είναι να δημιουργήσει κάθε γυναίκα για τον τοκετό της.

  «Ευεξία και ανακούφιση»

Η συνάντηση αυτή αποσκοπεί στην ανάδειξη του θέματος  τοκετός = πόνος = φόβος (;). Γινεται ενημέρωση για τρόπους ανακούφισης του πόνου μέσα από βιωματικές ασκήσεις για τη διαχείριση της αναπνοής, τον τρόπο χαλάρωσης, τις θέσεις και τις στάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του τοκετού.

«Τοκετός»

Αναλύουμε με κάθε λεπτομέρεια τη διαδικασία του τοκετού από την «ψευδή έναρξη» έως και την τελευταία μέρα στο χώρο του μαιευτηρίου.

Την αναγνώριση των σημαδιών για την έναρξη του τοκετού  την ενημέρωση των επιλογών σε κάθε στάδιο καθώς και για τις στάσεις και θέσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν κατά τον τοκετό.

«Παρεμβάσεις και αντιμετώπιση επιπλοκών»

Ο τοκετός δεν μπορεί να αποδοθεί σε ένα μάθημα μόνο, γιαυτό οι συναντήσεις αυτές αναπροσαμόζονται σε περισσότερες από μία. Στόχος είναι η ενημέρωση και η ανάλυση του τοκετού καθώς και η προετοιμασία και για τις περιπτώσεις που θα υπάρξουν ίσως κάποιες επιπλοκές ή παρεμβάσεις αλλά και πως αντιμετωπίζεται η κάθε μια. Επίσης, συζητάμε οποιαδήποτε παρέμβαση γίνεται για την ολοκλήρωση του τοκετού και πότε  θεωρείται απαραίτητη.

« Λοχεία και νέοι ρόλοι»

Μέσα στα μαθήματα μας δίνεται συνέχεια η δυνατότητα να συζητήσουμε για την περίοδο της λοχείας. Αναλύουμε τόσο τα πρακτικά ζητήματα που συναντά μια μητέρα μετά τον τοκετό  όσο και τη νέα πραγματικότητα που δημιουργείται με τον ερχομό ενός μωρού. Συζητάμε τις  ψυχολογικές και συναισθηματικές ανάγκες της λεχώνας, τους νέους ρόλους μέσα στην οικογένεια και τον γονεϊκό ρόλο, το ευρύτερο περιβάλλον και τη συντροφικότητα του ζευγαριού.

 «Περιποίηση νεογνού»

Σκοπός της συνάντησης είναι η ενημέρωση για την προετοιμασία του χώρου που θα υποδεχτεί το νέο μέλος της οικογενείας  αλλά και ότι αφορά την περιποίηση του. Πραγματοποιούμε σε αληθινούς χρόνους με προσομοίωση κάθε ανάγκη που έχει ένα νεογνό και λύνουμε κάθε απορία που αφορά τη φροντίδα του από το πρώτο λεπτό της ζωής του!

«Μητρικός θηλασμός»

Μεγάλο μέρος της συνάντησης αυτής είναι αφιερωμένη στο θηλασμό για την ενημέρωση, για τη σωστή φιλική αντιμετώπιση της μητέρας για τον επιτυχή  θηλασμό τόσο κατά τη διάρκεια της παραμονής στο μαιευτήριο όσο και μετά στο σπίτι. Αναλύονται οι καλές πρακτικές που οδηγούν στον αποκλειστικό θηλασμό αλλά και ο ρόλος του συντρόφου και του περιβάλλοντος της μητέρας.

Ο στόχος είναι η ενημέρωση, η καθοδήγηση για έναν καλό, ασφαλή τοκετό,  ένα υγιές νεογνό και η επίτευξη ενός επιτυχημένου θηλασμού.

Μέσα από τις συναντήσεις δίνεται έμφαση στο ζευγάρι και πως ο σύντροφος μπορεί να έχει ενεργό ρολό στη διαδικασία αλλά και μετά με ποιο τρόπο μπορεί να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στη νέα  οικογένεια.

  • Απευθύνονται σε όλες τις γυναίκες είτε θα γεννήσουν για πρώτη φορά είτε έχουν ξανά γεννήσει (ανεξάρτητα από το πώς).
  • Η έγκυος μπορεί να παρίσταται, πρωτίστως, με τον σύντροφο της ή ένα οικείο πρόσωπο που θα τη βοηθήσει και μετά (μητέρα, φίλη, κλπ).
  • Διαρκεί περίπου 1 ώρα η ατομική συνάντηση και 2 ώρες οι ομαδικές.
  • Περιλαμβάνουν θεωρητικό μέρος και πρακτικό με απλές ασκήσεις εδάφους με μπάλα pilates.
  • Χρησιμοποιούνται προπλάσματα, εικόνες και video για την καλύτερη εμπέδωση των μαθημάτων.
  • Δίνονται σημειώσεις στο κάθε μάθημα για «μελέτη» στο σπίτι.
  • Οι συναντήσεις-μαθήματα αποσκοπούν στην επίλυση αποριών γύρω από τα θέματα: κύηση, τοκετός, θηλασμός και όχι μόνο.

 Για δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες καλείτε στο 2104935524