Επικοινωνήστε μαζί μας

Μαιευτική και Γυναικολογική φροντίδα

Το κέντρο ” In life”   παρέχει μαιευτική & γυναικολογική φροντίδα κατ’ οίκον. Η υπηρεσία  “in Life home” δημιουργήθηκε  για την υποστήριξη των γυναικών που επιστρέφουν στο σπίτι  είτε από  κάποιο γυναικολογικό χειρουργείο, είτε για κύηση  που η μητέρα είναι κλινήρης, και φυσικά για κάθε λεχώνα.  Παρέχονται  μαθήματα προετοιμασίας, ψυχολογική υποστήριξη και βοήθεια σε στοχευόμενη νοσηλεία στο σπίτι, μαιευτική φροντίδα , καθοδήγηση, υποστήριξη και  συμβουλευτική  για την εδραίωση του θηλασμού, για την περιποίηση του/των νεογνό/α.

Ο ρόλος της μαίας στην κοινότητα

Η μαία και ο μαιευτής  αποτελούν τους πλέον κατάλληλα εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας για την βέλτιστη φροντίδα των γυναικών όλων των ηλικιών καθώς και τη φροντίδα τον νεογνών από 0 έως 28 ημερών. Κατά τη διάρκεια της ζωής, πολλές είναι οι φορές που οι γυναίκες θα χρειαστούν περαιτέρω φροντίδα ή οποία ωστόσο δεν είναι απαραίτητο να παραχθεί στο νοσοκομείο. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε η γυναίκα να υποστηριχθεί κατάλληλα στον οικείο της χώρο με μια κατ’ οίκον επίσκεψη από τη μαία ή τον μαιευτή. Η κατ’ οίκον επίσκεψη από τη μαία έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για τη γυναίκα όσο και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στα οφέλη των γυναικών περιλαμβάνεται η πρόληψη παθολογικών καταστάσεων τόσο στον γενικό πληθυσμό αλλά πόσο μάλλον και σε γυναίκες που η μετακίνησή τους σε κάποια δομή υγείας είναι αρκετά δύσκολη (γυναίκες μεγάλης ηλικίας, με κινητικά προβλήματα, με παιδία χωρίς βοήθεια από άλλο άτομο).

Ακόμα με τις κατ’ οίκον επισκέψεις έχουμε σημαντική μείωση του άγχους εφόσον το άτομο βρίσκεται στο οικείο του περιβάλλον καθώς και μείωση χρόνου εφόσον δεν υπάρχει μετακίνηση αλλά ούτε και χρόνος αναμονής. Επιπλέον, στις περιπτώσεις που οι γυναίκες είναι λεχώνες δεν αποχωρίζονται το νεογνό ή δεν το εκθέτουν σε κίνδυνο ασθένειας μεταφέροντάς το σε κάποια δομή υγείας τις πρώτες μέρες μετά την γέννησή του τότε που το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι πολύ αδύναμο. Ο κίνδυνος ασθένειας είναι πάντα υπαρκτός ακόμα και για τη  μητέρα και περιορίζεται με την κατ’ οίκον επίσκεψη καθώς και για τα επιρρεπή σε ασθένειες άτομα του γενικού πληθυσμού.

Η μαία και ο μαιευτής με την κατ’ οίκον φροντίδα μπορούν να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν επείγουσες καταστάσεις, παρέχοντας μια ολιστική προσέγγιση στην φροντίδα που έχει ανάγκη η εκάστοτε γυναίκα κατά την διάρκεια:

  • Γυναικολογικών προβλημάτων που χρήζουν νοσηλευτική φροντίδα στο σπίτι
  • Της προσπάθειας για απόκτηση παιδιού μέσα από τις διαδικασίες εξωσωματικής γονιμοποίησης
  • Υψηλού κινδύνου κυήσεις όπου η μαιευτική φροντίδα πρέπει να προγραμματιστεί για το σπίτι, εφόσον η γυναίκα είναι κλινήρης.
  • Της λοχείας
  • Της περιόδου του θηλασμού
  • Της φροντίδας νεογνού

Κατά την διάρκεια γυναικολογικών προβλημάτων, μπορούν να πραγματοποιηθούν κατ΄ οίκον:

  • Προεγχειρητικοί έλεγχοι – αιμοληψίες
  • Έλεγχος , περιποίηση, αλλαγή τραυμάτων
  • Προγραμματισμένες ενέσεις

Κατά την διάρκεια της σύλληψης –  κύησης, μπορούν να πραγματοποιηθούν κατ΄ οίκον:

  • Να γίνει διάγνωση της κύησης και κλινική παρακολούθηση της φυσιολογικής εγκυμοσύνης.
  • Προεγχειρητικοί έλεγχοι – αιμοληψίες
  • Ενέσεις Εξωσωματικής
  • Στις κυήσεις 1ου Τριμήνου: Ενδοφλέβια Χορήγηση Φαρμάκων σε υπερέμεση κύηση (έντονες ναυτίες και εμέτους) κατόπιν ιατρικής εντολής του θεράποντος ιατρού σας χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθείτε από το περιβάλλον του σπιτιού σας και ενδεχομένως να αποχωριστείτε το/τα παιδί/παιδιά σας.)

Κατά την διάρκεια της  λοχείας, μπορούν να πραγματοποιηθούν κατ΄οίκον:

  • Εντόπιση των παθολογικών και ψυχοπαθολογικών σημείων και καταστάσεων, με άμεση παραπομπή των γυναικών σε εξειδικευμένα κέντρα παροχής μαιευτικής φροντίδας στη διάρκεια της περιγεννητικής περιόδου, του τοκετού και της περιόδου της λοχείας.
  • Εκπαίδευση της λεχωϊδας σε θέματα θηλασμού και περιποίησης βρέφους
  • Έλεγχος τραύματος και φροντίδα αυτού (εάν υπάρχει)

Κατά την διάρκεια του θηλασμού, μπορούν να πραγματοποιηθούν κατ΄ οίκον:

  • Υποστήριξη και συμβουλευτική της λεχώνας  σε θέματα θηλασμού
  • Καθοδήγηση για τράπεζα γάλακτος στο σπίτι
  • Συμβουλευτική για tadem, μακροχρόνιο θηλασμό

Φροντίδα και περιποίηση του νεογνού από τη μαία

  • Στη διάρκεια της λοχείας η μαία οφείλει να ελέγχει την πρόοδο της υγείας της μητέρας για 6 εβδομάδες και του νεογνού μέχρι την 28η ημέρα, να συμβουλεύει τη μητέρα για τη σωστή φροντίδα του βρέφους ώστε να εξασφαλίζεται η βέλτιστη εξέλιξη του νεογέννητου.
  • Η μαία εκπαιδεύει τη νέα μητέρας και το ζευγάρι στην περιποίηση του βρέφους
  • Η μαία μπορεί να εκτελέσει κατ ‘οίκον τριχοειδική λήψη αίματοςτου βρέφους για μέτρηση χολερυθρίνης 

Συμβουλευτική γενικότητας από τη μαία

Η μαία αποτελεί  τον συνοδοιπόρο που θα συντροφεύσει το ζευγάρι στο όμορφο ταξίδι της εγκυμοσύνης, του  τοκετού του παιδιού τους και στην μετάβαση προς την γονεϊκότητα. Η επίσκεψη κατ οίκον από  τη μαία της δίνει την ολοκληρωμένη εικόνα για το περιβάλλον της νέας μητέρας και δίνεται η δυνατότητα να γίνει άκρως στοχευμένη συμβουλευτική για τις ανάγκες της λεχώνας και του ζευγαριού στο νέο τους ρόλου. Η ενδυνάμωση του ζευγαριού και ιδιαίτερα της λεχωίδας είναι σημαντική και δρα ως πρόληψη για την ψυχοσυναισθηματική της κατάσταση. Το άγχος να ανταπεξέλθει στους πολλαπλούς  ρόλους της ζωής μπορεί να δημιουργήσει θέματα τόσο στο θηλασμό και στο δέσιμο με το νεογνό όσο και με την σχέση με τον σύντροφο της. Η   εξατομικευμένη εκπαίδευση  και η παροχή συμβουλών από τη μαία κατ οίκον στην έναρξη του γονεϊκού ρόλου προσφέρει την βάση για μια καλή αρχή στο ταξίδι της μητρότητας και της γονεϊκότητας.

 Για δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες καλείτε στο 2104935524