Επικοινωνήστε μαζί μας

Προτεινόμενα βιβλία

•Εγκυμοσύνη - Τοκετός / Αγωγή – Μητρότητα – Πατρότητα

Με φωτογραφίες Φυσικού Τοκετού
Συγγραφέας M. Odent
Εκδόσεις Θυμάρι. 2η έκδοση
Νέα έκδοση συμπληρωμένη με κείμενα Ελλήνων ειδικών. Έχει χαρακτηριστεί ως το βιβλίο της αντί-μαιευτικής. Ο συγγραφέας αμφισβητεί την κατάχρηση της τεχνολογίας δεν απορρίπτει την σύγχρονη τεχνολογία και επιστήμη, ούτε προτείνει στις γυναίκες να αγνοήσουν την επιστήμη και να επιστρέψουν στις προκαταλήψεις να βάλουν σε κίνδυνο την ζωή τους και την ζωή των παιδιών τους. Ζητά από τους ειδικούς τον εξανθρωπισμό της επιστήμης ώστε αυτή να υπηρετεί την έγκυο, ζητά από την γυναίκα να έχει την γνώση και να συμμετέχει στην λήψη αποφάσεων να κατευθύνει τον τοκετό της να γεννά να μην την ξεγεννούν.
Με φωτογραφίες και οδηγίες για το παραδοσιακό μασάζ
Συγγραφέας F. Leboyer.
Εκδόσεις Θυμάρι.
Το βιβλίο μέσα από φωτογραφίες και λεπτομερείς οδηγίες μας εισάγει στην παραδοσιακή τέχνη του μασάζ. Ο αναγνώστης ακολουθώντας προσεκτικά τις οδηγίες μπορεί να εφαρμόσει άριστα το μασάζ και δώσει στο νεογνό του την χαρά της επαφής και την ευχαρίστηση της άσκησης και χαλάρωσης. Αποδεικνύει την ευεργετική επίδραση του μασάζ στην ανάπτυξη του παιδιού.
Μεσαίο σχήμα – Δίχρωμο
Εκδόσεις Θυμάρι. 2η έκδοση
Περιλαμβάνει Νανουρίσματα, Ταχταρίσματα, Παινέματα, Χελιδονίσματα, Παιχνίδια, Κάλαντα, Αινίγματα, Σπαζοκεφαλιές. Προέρχονται από την λαϊκή παράδοση και η συγκέντρωση και επιλογή έγινε από την Μαργαρίτα Κουλεντιανού. Συνοδεύεται από CD
Συγγραφείς M Bertherat, T Bertherat, P Brung
Εκδόσεις Θυμάρι
Το βιβλίο είναι γραμμένο από μια δημοσιογράφο που μένει έγκυος και κρατά ημερολόγιο, την μητέρα της που είναι θεραπεύτρια και μία μαία Κάθε μία μεταφέρει την εμπειρία και την γνώση της. Μέσα από το βιβλίο θα ανακαλύψετε την έμφυτη γνώση και δύναμη που κρύβεται μέσα σας, θα δείτε πως είναι φτιαγμένο το σώμα σας και πως να ετοιμαστείτε να γεννήσετε με τις δικές σας δυνάμει
Εκδόσεις Θυμάρι 4η έκδοση
Το βιβλίο ασχολείται με την ανάπτυξη του παιδιού από την εγκυμοσύνη μέχρι την προσχολική ηλικία. Είναι ένας πολύτιμος οδηγός που μελετάει τις ανάγκες του σωματικές, συναισθηματικές και διανοητικές, καθώς και τις παιδικές ασθένειες και προτείνει την ανάλογη αντιμετώπιση. Αναφέρεται στις τελευταίες παιδαγωγικές αντιλήψεις που επαναφέρουν μερικές από τις παραδοσιακές πρακτικές.
Συγγραφέας Ute Auhagen-Stephanos Εκδόσεις Θυμάρι
Η συγγραφέας του βιβλίου το λέει ξεκάθαρα: Όταν η ψυχή λέει ΟΧΙ, δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε. Πρέπει να αναζητήσουμε την αιτία του προβλήματος -εφόσον δεν υπάρχει οργανικό εμπόδιο- στον ψυχικό χώρο, στα συναισθήματά μας. Ν’ ανοίξουμε την πόρτα στο παρελθόν μας -πρόσφατο και παλιότερο- για να φέρουμε στο φως εγκαταλειμμένες επιθυμίες και ανάγκες. Τότε μόνο υπάρχει πιθανότητα να εκπληρωθεί η ελπίδα για ένα παιδί, ή να βρεθεί ένας υγιής τρόπος συμφιλίωσης με την πραγματικότητα. Ένα θαρραλέο βιβλίο που ενθαρρύνει τα ζευγάρια ν’ αντιμετωπίσουν με ευαισθησία την υπογονιμότητα και τις συνέπειές της.
Συγγραφέας Α. Tomatis
Εκδόσεις : ΡΕΩ
Ιστορίες από την ενδομήτρια ζωή. Ο συγγραφέας μας ξεναγεί στην ενδομήτρια ζωή. Εξηγεί τους μηχανισμούς με τους οποίους η φωνή της μητέρας του επηρεάζει την μελλοντική ανάπτυξη του νεογέννητου και του ενήλικα. Το έμβρυο αντιδρά συνειδητά στα ηχητικά ερεθίσματα και ιδιαίτερα στην φωνή της μητέρας του. Η ακοή είναι η αίσθηση που λειτουργεί από τους πρώτους μήνες της ενδομήτριας ζωής, μέσω αυτής επηρεάζεται η ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Συγγραφέας Μ. Odent
Εκδόσεις : ΡΕΩ
Ο συγγραφέας εξετάζει το θέμα της καισαρικής τομής από όλες τις πλευρές και δίνει πληροφορίες για τις συνέπειες της καισαρικής τομής στην μητέρα και το νεογνό, έτσι ώστε οι μέλλοντες να επιλέξουν. Γιατί η Π.Ο.Υ. δικαιολογεί 10-12% συχνότητα της Κ.Τ. και σε ορισμένες χώρες η συχνότητα φτάνει το 50-65%; Μπορεί η ανθρωπότητα να επιβιώσει μετά την εμφάνιση της ασφαλούς καισαρικής;
 Ένας μοναδικός δεσμός
Συγγραφείς M. Claus J. Keneel, F. Claus
Εκδόσεις : ΡΕΩ
Oι συγγραφείς διερευνούν και τεκμηριώνουν την σπουδαιότητα του δεσμού και της σχέσης που δημιουργείται μεταξύ του νεογέννητου και των γονέων του τις πρώτες ώρες και πρώτες εβδομάδες. Ενός δεσμού που αρχίζει από την ενδομήτρια ζωή εδραιώνεται στον τοκετό και συνεχίζει με τον θηλασμό. Δίνουν στοιχεία για την καλή ή κακή επίδραση που μπορεί να έχει αυτή η σχέση στην μετέπειτα ζωή του ανθρώπου.
Συγγραφέας F Leboyer
Εκδόσεις: ΡΕΩ.
Περιέχει μουσικό CD Οι «πόνοι της γέννας» που τόσο φοβίζουν τις γυναίκες σήμερα δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν, μας λέει ο Leboyer, και μας διαβεβαιώνει ότι μερικές απλές ασκήσεις αναπνοής και τραγουδιού μπορούν να βοηθήσουν τη μητέρα να περάσει αίσια την «καταιγίδα» της γέννας και να της χαρίσουν μια υπέροχη εμπειρία την οποία θα φυλάει στην καρδιά της για όλη της τη ζωή. Το πρώτο μέρος αποτελείται από γράμματα που έχουν γράψει στον Leboyer γυναίκες που γέννησαν με τη βοήθεια των συμβουλών του, και τις εμπειρίες τους έρχονται να συμπληρώσουν τα δικά του σχόλια που παρεμβάλλονται στις επιστολές. Ο λόγος του είναι άμεσος, φιλικός, σε πολλά σημεία σχεδόν ποιητικός. Ιδιαίτερο κεφάλαιο αφιερώνει για το θέμα της καισαρικής εξηγώντας τους λόγους που οι γυναίκες δεν πρέπει να βιάζονται να πάρουν μια τέτοια απόφαση. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου ο συγγραφέας μας περιγράφει την τεχνική των αναπνοών, δίνοντας όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για την εκτέλεσή τους. Ο Leboyer έχει βρει πως ο ήχος του ινδικού ταμπουρά βοηθά τις αναπνοές και διευκολύνει την ενοποίηση του ανθρώπου. Για τοn σκοπό αυτό το βιβλίο συνοδεύει ένα μουσικό CD με μουσική ταμπουρά και οδηγίες για το πώς να το χρησιμοποιήσετε καλύτερα.
  • Οδηγός προσέγγισης των παιδιών /Α. Faber και E. Mazlish, Μπουκουμάνης, 2009
  • Το υπέροχο μωρό σας / Κλάους Μ., Κλάους Φ., Ρέω, 2007.
  • How to talk so kids will listen & listen so kids will talk / Α. Faber και E. Mazlish, 2012, ScribnerΤο βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά με τον τίτλο: Οδηγός προσέγγισης των παιδιών.
  • Loving your child is not enough, positive disciplinethat works / Nancy Samalin, 1998, Penguin.
  • Sweet Sleep / Diane Wiessinger, Diana West, Linda Smith και Teresa Pitman , 2014, Pinter and Martin.
  • Ζωηρά παιδιά: Συμβουλές και πρακτικές λύσεις για την ανατροφή τους, Sheedy Kurcinka, Mary, 2006, Διόπτρα (τίτλος πρωτοτύπου, Raising your spirited child)
  • Τα παιδιά είναι άνθρωποι της νύχτας / Χρυσανθοπούλου, Κατερίνα, 2012, εκδόσεις Μοτίβο

Θηλασμός

Συγγραφέας Παπαβέντσης Στέλιος
Εκδόσεις: ΠΑΤΑΚΗΣ (2011)
Το ισχύον σύστημα στερεί την ελευθερία επιλογής στη μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών που θέλουν να θηλάσουν.
Αυτές οι μητέρες χρειάζονται επειγόντως επιχειρήματα και επιστημονικά δεδομένα ώστε να μπορούν να αντικρούουν σχόλια που εχθρεύονται τον θηλασμό, ενάντιες πρακτικές, πιέσεις και αντιλήψεις χωρίς καμία επιστημονική βάση που καθημερινά υποσκάπτουν τις προσπάθειές τους.
Αυτό το βιβλίο θα βοηθήσει ακόμα να μεταδοθούν στο ευρύ κοινό οι εκπληκτικές αλήθειες που με καταιγιστικό ρυθμό αποκαλύπτονται για τον μητρικό θηλασμό κατά τα τελευταία χρόνια, μέσα από επιστημονικές έρευνες από όλο τον κόσμο. Θα ωθήσει το άμεσο περιβάλλον των νέων γονιών να αλλάξουν ξεπερασμένες νοοτροπίες, παρέχοντας έτσι υποστήριξη στον μητρικό θηλασμό ως τον φυσιολογικό τρόπο διατροφής των βρεφών. Θα ευαισθητοποιήσει επαγγελματίες υγείας και μη που έρχονται σε επαφή με μικρά παιδιά και μητέρες, ώστε να προστατεύσουν με έγκυρο και επιστημονικό τρόπο τη γαλουχία. Θα κινητοποιήσει πολιτικούς, μέσα μαζικής ενημέρωσης και εργοδότες ώστε να δώσουν ώθηση σε μια εθνική καμπάνια προστασίας του μητρικού θηλασμού ως σημαντικού μέσου προστασίας της δημόσιας υγείας στη χώρα μας. Θα τους πείσει ότι η αύξηση στα ποσοστά των παιδιών που θηλάζουν είναι προς το συμφέρον –υγείας, οικονομικό, οικολογικό, κοινωνικό– όλων.
Συγγραφέας Παπαβέντσης ΣτέλιοςΠΡΟΙΚΙΣΜΕΝΑ ΜΩΡΑ, ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΟΙ ΓΟΝΕΙΣ: ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Εκδόσεις: ΠΑΤΑΚΗΣ (2010)
Ο παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης, συγγραφέας του πολύτιμου οδηγού προς γονείς με τίτλο ΠΡΟΙΚΙΣΜΕΝΑ ΜΩΡΑ, ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΟΙ ΓΟΝΕΙΣ: Για μια άλλη προσχολική ηλικία, επικεντρώνει τώρα την προσοχή του στο πολύ σημαντικό θέμα της διατροφής των νηπίων. Μεταξύ άλλων το βιβλίο αυτό δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως “Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να ωριμάσει τις δεξιότητες του στο θέμα φαγητο; Να τρώει ποικιλία υγιεινών τροφών;” “Πως να βοηθήσω το παιδί μου να μάθει να πειραματίζεται, να δοκιμάζει το καινούριο στη διατροφή του;” “Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να μάθει να τρώει χωρίς τη δική μου βοήθεια σε τακτικούς χρόνους;” Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα θέματα του απογαλλακτισμού, της πρόληψης της παχυσαρκίας, της καταλληλότητας των οργανικών τροφών κ.α
Πατσούρου Α.
Σύγχρονοι Ορίζοντες, 2007.

Πατσούρου Α.

Σύγχρονοι Ορίζοντες, 2013