Γιατί πρέπει να γυμναζόμαστε;
Με τη γυμναστική βελτιώνεται ή διατηρείται η καλή υγεία και η σωστή λειτουργία του οργανισμού. Ιδιαίτερα σε περιόδους όπου ο οργανισμός καλείται να υπερβεί τα κανονικά όρια λειτουργίας του και να ενεργοποιήσει τα διάφορα συστήματα υπό την πίεση ειδικών καταστάσεων , η ανάγκη της γυμναστικής γίνεται επτακτικότερη.
Με τη γυμναστική αυξάνεται η ικανότητα πρόσληψης και μεταφοράς του οξυγόνου στους ιστούς .Έτσι, η λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος βελτιώνεται και αυξάνεται η τονικότητα των μυών και η ικανότητα σύσπασης και χαλάρωσης τους.Σε περιόδους όπου ο οργανισμός έχει ανάγκη αξιοποίησης των δυνάμεων εκείνων που παραμένουν αδρανείς σε καταστάσεις ηρεμίας, η γυμναστική δεν είναι απλά χρήσιμη, είναι αναγκαία. Η άθληση δίνει τη δυνατότητα υπέρβασης του φραγμού αυτού και
ληψης και μεταφοράς του οξυγόνου στους ιστούς .
Σε περιόδους όπου ο οργανισμός έχει ανάγκη αξιοποίησης των δυνάμεων εκείνων που παραμένουν αδρανείς σε καταστάσεις ηρεμίας, η γυμναστική δεν είναι απλά χρήσιμη, είναι αναγκαία. Η άθληση δίνει τη δυνατότητα υπέρβασης του φραγμού αυτού και βελτίωσης της αντίδρασης του οργανισμού έναντι των αυξημένων απαιτήσεων.
Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, το βάρος του σώματος της εγκύου αυξάνει περίπου κατά 20% σε σχέση με το προ της εγκυμοσύνης βάρος. Επιπλέον, η αύξηση αυτή του βάρους λαμβάνει χώρα σε συγκεκριμένη περιοχή του σώματος , γεγονός που έχει ως συνέπεια τη μετατόπιση του κέντρου βάρους και την επιβάρυνση της σπονδυλικής στήλης και των κάτω άκρων.
Ακόμη , κατά τη διάρκεια του τοκετού , η έγκυος θα πρέπει να έχει τον έλεγχο των μυών που παίζουν πρωταρχικό αλλά και επικουρικό ρόλο στην εξέλιξη του τοκετού της και τους οποίους θα πρέπει να έχει την ικανότητα να συσπά και να χαλαρώνει .
Η γυμναστική κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να αρχίσει από τον πρώτο μήνα και να συνεχιστεί μέχρι τον τοκετό.
Κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των ασκήσεων , η έγκυος πρέπει να διατηρεί ρυθμό τέτοιο που να μην της προκαλεί πόνο, να μη φθάνει στο οριακό εύρος της κίνησης και να αποφεύγει τις υπερβολές κατά την εφαρμογή του προγράμματος. Ακόμα , θα πρέπει να ακολουθεί με επιμέλεια και σχολαστικότητα το πρόγραμμα , όσο το δυνατόν συγκεντρωμένη στην εκτελούμενη άσκηση, στο μέτρημα και στην αναπνοή .
Στην αρχή μπορεί να της φανεί δύσκολο , αλλά μετά από λίγες μέρες θα προσαρμοστεί και η συνέχεια θα είναι πολύ εύκολη .
Στόχοι του προγράμματος γυμναστικής:
- Προετοιμασία των μυών που συμμετέχουν στην εγκυμοσύνη και στον τοκετό άμεσα ( μύες της κοιλιάς, του περινέου , ραχιαίοι της οσφυϊκής μοίρας ) και έμμεσα ( μύες ραχαίοι , του αυχένα και των άκρων) . Με την προετοιμασία αυξάνεται η ικανότητα διάτασης και σύσπασης-χαλάρωσης, η τονικότητα και η αντοχή των μυών αυτών , αλλά και ολόκληρου του οργανισμού.
- Έλεγχος των συσπάσεων των μυών και εφαρμογής πίεσης και χαλάρωσης μέσω αναπνευστικών ασκήσεων .
- Ανάκτηση αυτοπεποίθησης και ψυχικής δύναμης της εγκύου , μέσω της γνώσης και της σωστής προετοιμασίας της για την ενεργό συμμετοχή της στον τοκετό .
Αρχές εφαρμογής του προγράμματος:
- Ο καταλληλότερος χρόνος για την εκτέλεση των ασκήσεων είναι το πρωί , πριν από το πρόγευμα .
- Αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, επιλέγεται μια ώρα της ημέρας που βολεύει εσάς η οποία θα πρέπει να απέχει 2-4 ώρες από το προηγούμενο γεύμα .
- Οι ασκήσεις αναπνοών και χαλάρωσης πρέπει να ακολουθούν το πρόγραμμα και ενδείκνυται να εφαρμόζονται 2-3 φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η συνολική διάρκεια της ημερήσιας άσκησης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τη μία ώρα. Οι ασκήσεις πρέπει να γίνονται με τη σειρά που προτείνονται και να δίνεται προσοχή στην άνετη στάση του σώματος και τη σωστή εισπνοή και εκπνοή.
- Ακόμα , μεταξύ των ασκήσεων θα πρέπει να μεσολαβεί χρονικό διάστημα κατάλληλο για χαλάρωση και προετοιμασία για την επόμενη άσκηση .
- Απαραίτητη είναι η αποφυγή της εκτέλεσης των ασκήσεων μέχρι τις οριακές θέσεις των αρθρώσεων , γατί υπάρχει κίνδυνος κάκωσης τους.